Er vindt een verschuiving plaats in het DBMS-landschap (Database Management System) volgens Gartner. Tot voor kort domineerden de vijf traditionele grote spelers de markt, maar de reis naar de cloud heeft ervoor gezorgd dat de markt in snel tempo verandert. In relatief korte tijd heeft AWS met zijn cloudaanbod een dominante positie verworven onder de reuzen. IBM, Oracle, Microsoft, SAP en Teradata proberen daarom hun marktaandeel te behouden met een cloud-first strategie, gedreven door de hete adem die ze in hun nek voelen, worden nieuwe producten met grote snelheid gelanceerd om bij te blijven. Ondertussen zijn echter slimme spelers opgedoken die cloud-native oplossingen hebben ontwikkeld. Deze spelers kunnen dus optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van de cloud.

Google

Met Bigquery heeft Google een cloud-native data warehouse-oplossing in huis die een grote connectie heeft met ontwikkelaars. Bigquery is een in-memory query-uitvoeringsengine die perfect in het Google-ecosysteem kan worden geïntegreerd. Als onderdeel van het Google Cloud Platform profiteert Bigquery ook enorm van de reputatie van GCP en het Google-merk.

Snowflake

Snowflake biedt een volledig SQL Data Warehouse as a Service. Dit betekent dat u per definitie nul beheer heeft. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de onderliggende infrastructuur en de knop voor elkaar. Omdat Snowflake een multi-cloudstrategie volgt, is Snowflake beschikbaar op AWS, Azure en binnenkort zelfs op GCP. Dit biedt u de flexibiliteit om Snowflake naar eigen inzicht te integreren met de rest van uw cloudworkload.

In een zeer korte tijd zijn nieuwe spelers het magische kwadrant voor DBMS binnengegaan. De traditionele leveranciers hebben moeite om gelijke tred te houden met deze moderne cloudoplossingen. Snowflake werd in januari 2019 gepromoveerd tot leider in het Magic Quadrant van Gartner. Dit maakt Snowflake “een om naar te kijken” sinds Snowflake in 2012 werd opgericht en pas in 2014 op de markt kwam.

Als u meer wilt weten over Snowflake of een datawarehouse in de cloud, neem dan contact met ons op, wij kunnen u als Snowflake-oplossingspartner helpen met een moderne datawarehouse-oplossing.