Er vindt een grote shift plaats in Enterprise Data Warehousing. Waar voorheen complexe hardware en dure software licenties moesten worden afgenomen, is nu hetzelfde en meer tegen een pay as you go tarief beschikbaar in de cloud. Maar wat houdt dit in voor bestaande businessmodellen? Kun je nog wel beheercontracten sluiten voor EDW infrastructuur als dit managed wordt aangeboden? Kun je met fysieke servers opboksen tegen de schaalbaarheid en kostenefficiëntie van cloud? Het antwoord hierop is simpelweg; nee. De voordelen van de cloud zijn definitief doorgedrongen in het traditionele Enterprise Data Warehousing landschap en de beste infrastructuur voor Enterprise Data Warehousing is dan ook te vinden in de cloud.

Het aanbod van cloud datawarehouse services is ontzettend divers, er zijn veel verschillende oplossingen om in de cloud een datawarehouse op te zetten. Echter zit er een fundamenteel verschil in de onderliggende technologieën. Een van de grootste differentiators op dit moment is of een datawarehouse cloud-native is ontwikkeld; veel oplossingen zijn een doorontwikkeling van een traditionele datawarehouse oplossing en kunnen daardoor in de basis niet optimaal gebruik maken van de voordelen van de cloud. 

Cloud-native Data Warehousing is de moderne kijk op Enterprise Data Warehousing. Doordat dit nieuwe type datawarehouse vanaf scratch ontwikkeld is voor de cloud, is er vanaf de tekentafel rekening gehouden met, hoe de voordelen van de cloud, functioneel een datawarehouse oplossing sterker kunnen maken. Zo is bijvoorbeeld een onderscheidende factor, de scheiding van storage en compute, hierdoor kun je afhankelijk van het actuele gebruik, compute bij en af schakelen zonder dat je hiervoor storage hoeft te repliceren. Ook kun je door fysieke scheiding van storage en compute, toegang verlenen tot storage via verschillende compute nodes, hiermee maak je op database niveau het delen van data mogelijk. Wil je meer weten over de mogelijkheden van cloud-native Data Warehousing, neem dan contact met ons op