Het delen van data (data sharing) biedt enorm veel voordelen. Elk bedrijf werkt samen met leveranciers, klanten en partners om succesvol te zijn. Deze samenwerkingen kunnen geïntensiveerd worden door het delen van data. Zou het niet fantastisch zijn als je bijvoorbeeld van een leverancier real-time exacte voorraad aantallen zou kunnen inzien en andersom de leverancier direct toegang zou hebben tot jouw exacte verkoopcijfers. Deze mate van transparantie zorgt ervoor dat je beter kan inspelen op elkaars behoeften, en bovendien kun je nieuwe informatieproducten bouwen bovenop deze gegevens.

Blockchain

Een aantal jaar geleden was blockchain, de onderliggende technologie van de bitcoin, de heilige graal, die verticale integratie in de waardeketen mogelijk moest gaan maken. Door het aanmaken van een gedeeld distributed ledger kan elke schakel in de keten toegang krijgen tot de gezamenlijke data. Echter blijven de toepassingen van blockchain technologie achter en blijkt, dat het invoeren van incorrecte data niet uitgesloten kan worden door de technologie. Toch is data sharing niet iets dat alleen voorbehouden is aan blockchain technologie.

Data Sharing Infrastructuur

De meest voorkomende manier om data beschikbaar te maken voor derde partijen, is beschikbaar stellen van data via een API. Op basis van een API kan data worden geconsumeerd door partijen die de mogelijkheid hebben om de beschikbaar gestelde API te integreren in hun eigen platform. Een process dat van beide kanten veel ontwikkeluren vereist en leidt tot een oplossing die weinig flexibel is en veel onderhoud behoeft.

Een partij die het radicaal anders aanpakt is Snowflake Computing. In het volgende voorbeeld gaan we in op de data sharing infrastructuur die Snowflake Computing op database niveau mogelijk maakt. Door vanuit je browser in je Snowflake cloud datawarehouse een share aan te maken kun je derde partijen toegang geven tot individuele tabellen en views binnen jouw datawarehouse. Door middel van een “secure view” kun zelf bepalen welk deel van een tabel beschikbaar is voor consumptie en bovendien kan nooit de onderliggende tabel worden bereikt door een data consumer. Door data te sharen als data provider met Snowflake kun je dus op een veilige manier zonder je druk te maken over de infrastructuur, data sharen. Zie in de onderstaande afbeelding hoe DataBright, kan helpen om jouw bedrijf, succesvol data te laten sharen.

Door samen te werken met DataBright voor Data Sharing met Snowflake kun je optimaal gebruik maken van het Snowflake Data Sharing Rebate Program. Doordat jij als Data Provider data beschikbaar stelt voor Data Consumers (bijv. partners, klanten) kun je bij consumptie van die data, korting krijgen op je eigen Snowflake Datawarehouse.

Ben je geïnteresseerd in een cloud datawarehouse of wil je weten hoe Snowflake Data Sharing in jouw infrastructuur past? Neem dan contact met ons op.